Urgențe stomatologice gratuite

În Brașov este funcțională o clinică unde poți beneficia GRATUIT de servicii stomatologice pentru urgențe în aceste zile tronate de pandemie. Suntem mândri de colega noastră Dr. Gabriela Manolache ce face voluntariat în acest proiect. Susținem și noi cu ce putem. Felicitări celor implicați în acest proiect!

👍Telefoanele pentru trierea urgențelor și nevoilor stomatologice sunt 0754 096 109 / 110/112/113

*O clinică privată care respectă normele impuse de starea de urgență asigură urgențele stomatologice în Brașov.
Pe perioada stării de urgență, Colegiul Medicilor Stomatologi din Brașov și clinica privată DENTALMED își asumă asigurarea urgențelor stomatologice în mod GRATUIT, pentru toți locuitorii județului Brașov.

A primit acordul necesar de la DSP, care a susținut această inițiativă. Finanțarea pentru tratamentul de specialitate și echipamentele de protecție sunt asigurate exclusiv din resurse proprii, dar aceste resurse ajung pentru maxim patru săptămâni.

Serviciile stomatologice de urgență vor fi asigurate zilnic, începnd de luni dimineață, în intervalul 9:00 – 18:00. Douăzeci de medici stomatologi vor asigura urgențele, doi dintre aceștia se vor ocupa exclusiv de copii.

Și persoanele cu dizabilități motrice pot veni dacă au urgențe stomatologice. Clinica are facilități de acces în clădire și un circuit separat pentru acești pacienți. Alături de medici vor lucra 8 asistente. Reprezentanții Colegiului spun însă că aici vor ajunge doar pacienții cu urgențe majore, care au dureri mari și sângerări ce le pun viața în pericol. Pentru ceilalți pacienți, care acuză dureri dentare de alt tip decât cele de mai sus, 10 stomatologi vor da sfaturi medicale și tratament prin telefon. Patru linii telefonice, plătite din banii Colegiului Medicilor Stomatologi sunt puse la dispoziția bolnavilor… „ Am luat decizia de a acorda consultatii medicale telefonice pentru a nu pune pacientii in pericol, spune presedintele CMS, dr.Mihaela Albu. Riscul de infectare cu coronavirus pentru pacienti nu este in clinica, ci in drumul lor pana la clinica si de la clinica pana acasa.”

DENTALMED a transformat clinica în doar câteva zile într-un spital modern care să răspundă cerințelor stării de urgență. Împreună cu CMS a pus la punct protocoalele și au instruit personalul medical pentru îmbrăcarea și dezbrăcarea echipamentelor de protecție. Riscul medicilor stomatologi de contaminare este foarte mare având în vedere faptul că procedurile medicale sunt generatoare de aerosoli care se împrăștie în toată încăperea.„ Am luat măsuri deosebite pentru protejarea de Covid 19 atat pentru medici, cat si pentru pacienti, spune dr. Oleg Dobrovolschi, manager DENTALMED. Astfel, circuitul personalului medical prevede decontaminarea hainelor la intrarea in clinica, un vestiar in care se schimba in costumele obisnuite de clinica , prevazut cu spatii de depozitare a hainelor de strada, trecerea din nou prin decontaminare. Cand ajung in cabinetul stomatologic medicii isi pun echipamentul de protectie Covid 19, format din masca N5 cu filtre speciale, combinezon, manusi, ochelari, viziera si isi asteapta pacientii. Tot personalul medical va putea presta serviciile medicale doar daca are o fisa medicala corespunzatoare”.
In cabinetul stomatologic vor ajunge doar pacientii selectati prin cele patru linii telefonice. In curtea clinicii va fi un filtru de triere, asigurat de alti 3-4 patru medici stomatologi. Aici pacientii vor primi manusi si masca si vor fi pusi in tema cu protocoalele stabilite. Vor completa niste chestionare si le vor semna. La intrarea in clinica vor trece prin filtru nebulizator pentru decontaminare, vor primi apoi botosei,halat si capelina si vor fi condusi spre cabinetul stomatologic. Inainte de a iesi din cabinet, va fi anuntata asistenta care ii va insoti pana la iesirea recent construita. La iesire se vor dezechipa si vor pune tot echipamentul de protectie intr-un sac pentru deseuri contaminate care va fi distrus. Astfel, de la intrarea pana la iesirea din clinica niciun pacient nu poate sa se intalneasca cu un alt pacient. Dupa fiecare pacient se va face o pauza de patru ore pentru a asigura dezinfectarea spatiilor. In clinica sunt 14 scaune stomatologice, iar capacitatea zilnica de tratament este de 40 de pacienti.
Costurile per pacient pentru echipamente sunt foarte mari, iar resursele limitate
Reprezentantii Colegiului Medicilor Stomatologi si DENTALMED spun ca pot asigura acest serviciu pana trece starea de urgenta. Cu o singura conditie: sa aiba echipamente de protectie. Cele pe care le au acum si pe care si le-au asigurat exclusiv din cotizatiile medicilor de la Colegiu, din evenimentele organizate de CMS pentru stomatologi si din donatiile medicilor stomatologi, precum si din donatia de cinci mii de euro facuta de DENTALMED, ajung pentru maxim patru saptamani. Dr.Oleg Dobrovolschi, spune ca doar echipamentul de protectie asigurat pentru un singur pacient costa 300 de lei. Tocmai de aceea le solicita bolnavilor o responsabilitate maxima. „ Pe langa tratamentele stomatologice propriu-zise pe care le asiguram gratuit, acum asiguram si costul echipamentului de protectie impotriva Covid 19. Materialele de protectie pe care le avem, ne ajung pentru trei-patru saptamani” .

Cei care doresc să facă donații pot suna la 0745 144 039 dr. Anisoara Moarcas, Colegiul Medicilor Stomatologi.

IMPLICĂ-TE ȘI TU

Cât timp pandemia nu este învinsă, niciunul din noi nu se poate odihni cu devărat. Nu este greu să ajuți. Pune umărul alături de medici în această luptă, așa cum poți!

AJUT ALTFEL
DONEZ ACUM